Efter krigen
Det tyske Forbund besluttede den 7. december 1863 som reaktion på den danske novemberforfatning, der var et problem om aftaler som var indgået i London i 1851-52.
Juleaften 1863 gik 12.000 sachsiske og hannoveranske soldater ind i Lauenborg og Holsten. De danske tropper stationenet i de to hertugdømmer trak sig uden episoder tilbage til Slesvig.
Østrig og Preussen krævede den 16. januar 1864 novemberforfatningen trukket tilbage inden to dage - hvilket var umuligt. Derpå rykkede østrigske og preussiske tropper ind i Lauenborg og Holsten. Den 1. februar 1864 fortsatte disse tropper ind i Slesvig. Dette var ikke længere en forbundsdagsbeslutning, og nu var der tale om krig mellem det danske monarki og de allierede Preussen og Østrig.
Faktabox om Christian Julius De Meza:
Dette er et billede Christian Julius de Meza. Han var en officer i det danske militær. Christian Julius de Meza døde som en bitter mand året efter krigen var slut, og blev 73 år gammel. Han ligger begravet på Garnisons Kirkegård i København.
De politiske magter i Danmark havde inden krigen havde forsøgt at komme af med Holsten, men mistede nu også Slesvig og Lauenborg. Men betød nu at den nye grænse i 1864 blev draget ved kongeåen tæt på Kolding.
Nogen mener at 1864 stadig i dag har stor betydning for fx. dansk selvopfattelse. Rasmus Glenhøj fortæller at tabet af hertudømmerne efter 1864. Langt fra de første indhuggede territorim. Han nævner bla. salget af Estland, i 1346 tabet af Sverige ved kalmarunionens undergang i 1523 og tabet af Norge i 1814 efter napolionskrigen. Flere af disse begivenheder betød ligeså store eller større befolkningstal.
Efter de første kampe foran Dannevirkestillingen står det klart for den danske overkommando, at stillingen ikke kan holdes. Den danske øverstbefalende general Christian Julius de Meza indkalder derfor til krigsråd den 4. februar om aftenen. De forsamlede højtstående officerer beslutter efter 5 timers intenst møde, om at opgive Dannevirkestillingen. Tilbagetrækningen indledes den følgende dag, og om aftenen forlader de sidste danske tropper Dannevirke.
Nederlaget til østrig og Preussen for 150 år side definerede dansk identitet og udenrigspolitik i over 100 år. Jubilærte markeres med udstillinger, arrangementer og Ole Bornedals store TV-serie. Men hvad betyder 1864 og i 2014.